top of page

מי אנחנו

תנועה ישראלית שואפת כי כל אזרח ואזרחית במדינת ישראל יוכלו להשפיע על סדר היום שלהם. לצורך הגשמת החזון, תנועה ישראלית פועלת ליצירת כוח אזרחי המוביל לתיקון מבנה הממשל וחיזוק הדמוקרטיה.

המטרה שלנו

חיזוק השפעת ומעמד האזרח
בדמוקרטיה הישראלית

מדינת ישראל נמצאת במשבר פוליטי ודמוקרטי אשר מביא לתקיעות והיעדר פתרונות בסוגיות הליבה המעסיקות את הציבור הישראלי, וכן אינו מאפשר משילות ובניית תוכניות לטווח ארוך, ומעודד שיח לעומתי ומפלג  על חשבון שיח דמוקרטי המעודד שוויון, חירות וסולידריות בין כלל הקהילות המרכיבות את החברה הישראלית. 


לפי ה-OECD ישראל היא הדמוקרטיה הכי ריכוזית מבין מדינות הOECD. כמו כן, היא בין הדמוקרטיות הבודדות שבהן שיטת הייצוג מבוססת על ייצוג מגזרי וזהותי בלבד, ללא שום אלמנט של ייצוג גאוגרפי. השילוב בין הגורמים הללו יוצר מרחק רב בין הנבחר לבוחרים אשר נובע מהיעדר מוסדות ומנגנונים דמוקרטיים המאפשרים קשר ישיר בין האזרחים לנבחרי הציבור. בכדי לקצר את המרחק בין האזרחים לנבחרי הציבור יש צורך בביסוס וחיזוק שכבות ייצוג דמוקרטיות מהרמה המקומיות והאזורית ועד הארצית - שכונה, עיר, אזור ומדינה. 

הפתרון שלנו

תיקון מבנה הממשל

תנועה ישראלית פועלת לקדם תיקון מבנה הממשל על מנת לחזק את השפעתו של האזרח במדינת ישראל.
התיקון אותו אנו מציעים מתבסס על ארבע שכבות ממשל אשר יחזקו את הדמוקרטיה הישראלית, יעודדו מעורבות פוליטית של האזרחים ויביאו לסולידריות חברתית. תנועה ישראלית מעצבת כל שכבת שלטון כך שתהא עצמאית ומייצגת את האוכלוסייה.

שלטון מרכזי

רובד אזורי

רשות מקומית

ועד שכונה

אזרחים

שכבות השלטון הנדרשות
לחיזוק הדמוקרטיה

  • למי מותר להצביע בבחירות לנציגות שכונה או לחתום על תמיכה במועמד?
    תושבי השכונה מגיל 17 ומעלה המתגוררים בשכונה 6 חודשים לפחות.
  • כיצד מתבצעות הבחירות?
    באחת מהדרכים הבאות: בתהליך בחירות פיזיות בקלפי - בחירה ישירה וחשאית במועמדים במועד שקבעה ועדת הבחירות. בתהליך הסמכה - תמיכה ישירה ברשימת המועמדים על ידי חתימה פיזית או דיגיטלית עד לתאריך שהוגדר מראש על ידי ועדת הבחירות.
  • כיצד מגישים מועמדות?
    יש להגיש מועמדות עד שמונה שבועות לפני מועד הבחירות. מגישים טופס מועמדות (לינק למסמך) בצירוף צילום תעודת זהות וספח. חתימה של 20 תושבים המביעים תמיכה במועמד (לכל תושב מותר לתמוך ב-3 מועמדים לכל היותר). במעמד הגשת המועמדות, כל מועמד ומועמדת ישלחו פרטים הכוללים: 1. רקע אישי ומקצועי 2. חזון לשכונה ולעיר והצעה לפעולה 3. כל מידע נוסף שהמועמד מצא כרלוונטי
  • למי מותר להתמודד לנציגות שכונה?
    תושבי השכונה מגיל 17 ומעלה המתגוררים בשכונה 6 חודשים לפחות.
  • האם יש ייצוג הולם לאוכלוסיות שונות?
    ועדת הבחירות תקבע עקרונות לייצוג הולם בהתייחס למיפוי הדמוגרפי של השכונה.
  • למי אסור להתמודד לנציגות השכונה?
    פסולי דין ומי שהורשעו בפסק דין סופי בעבירה שיש עמה קלון. חברי מועצה, עובדי עירייה או תאגיד עירוני מטעם העירייה שמקיים קשרים עם תושבי השכונה.
  • איפה אפשר למצוא מידע על המועמדים?
    המועצה תפרסם מידע מלא ומפורט על כלל המועמדים לנציגויות שכונה ולמועצת השכונות באמצעים דיגיטליים - באתר, במסרון לבעלי זכות בחירה שנרשמו וברשתות החברתיות.
  • כיצד ניתן לאמת כתובת מגורים?
    באחת מהדרכים הבאות: הצגת ספח תעודת הזהות הכולל את כתובת המגורים. אישור תשלום ארנונה בחודשיים שקדמו לבחירות. חוזה שכירות בתוקף או הוכחת בעלות על נכס. כתב הצהרה על מגורים בשכונה לפחות 6 חודשים לפני מועד הבחירות.
  • אתם שמאל או ימין?
    יש איתנו אנשים ונשים מכל רחבי המפה הפוליטית, וכולם מסכימים שזו לא שאלה של מי בשלטון, אלא של כללי המשחק. וכיום הכללים הם לא בעד האזרחים. אנחנו מאמינים שחילוקי דעות הם בריאים במסגרת דמוקרטית, ושהמסגרת צריכה לאפשר ייצוג טוב יותר ושיתוף רב יותר של אוכלוסיות שונות בתהליכי קבלת ההחלטות.
  • למי מותר להתמודד למועצת השכונות?
    נציגי שכונות שנבחרו בהליך בחירות או הסמכה.
  • למי מותר להצביע בבחירות למועצת השכונות?
    נציגי שכונות שנבחרו בהליך בחירות או הסמכה *שאר החברים במועצה העירונית ימונו על-ידי כלל נציגי השכונה בשיתוף נציג.ה "תנועה ישראלית"
  • מי מממן אתכם?
    בשלב הזה המממן העיקרי הוא מייסד התנועה, התעשיין בועז אמיתי שמספק בסיס כלכלי של כ-3 מיליון שקלים בשנה. השנה גם הביעו בנו אמון עם תרומות נוספות קרנות יד הנדיב, ראסל ברי וגימפריץ׳. אנחנו ממשיכים לפעול לגיוס תרומות נוספות שיסייעו לנו להמשיך בעשייה ולהרחיב אותה, כל מקורות המימון ימשיכו להיות מדווחים לציבור בשקיפות מרבית. אין אצלנו תורמים עלומים, לתורמים ולתורמות שלנו יש שמות ופנים.
  • מתי עלי להגיש בקשה למענק?
    יש להגיש את הבקשה לפחות 10 ימי עסקים לפני תחילת הפעילות. בקשה אשר תוגש עבור פעילות שמועד תחילתה נמוך מ-10 ימים, תדחה באופן אוטומטי. מרגע הגשת הבקשה, תשובה תינתן תוך 7 ימי עסקים.
  • האם ניתן להשתמש בהקצאה השנתית הכוללת עבור פעילות אחת?
    לא. כספי כל מענק בנפרד נועדו לתמוך בפעילות מקומית בסכום של עד 1,500 ש"ח. כלומר, הקצאת המימון השנתית חייבת לשמש לפחות שתי פעילויות נפרדות המעודדות שינוי חברתי מקומי ו/או את ההתפתחות שלך כסוכנ/ת של שינוי חברתי חיובי ו/או מקדמות את הקהילה שלך.
  • אילו פעילויות לא יאושרו לקבלת מענק?
    פעילויות ממוקדות פרט, תועלת אישית או קידום אישי לא יאושרו. זו אינה רשימה ממצה, אבל הנה כמה דוגמאות: נסיעות לחו"ל שאינן לצורך כנס רלוונטי, משכורות, השכרת/רכישת ציוד או נכס, הוצאות שוטפות הקשורות לעסק, שירותים הניתנים למגיש הבקשה ע"י קרוב משפחה מדרגה ראשונה.
  • במידה וקיבלתי מענק, אך לא מיציתי את כל הסכום - האם ניתן להגיש בקשה נוספת באותה שנה?
    לא ניתן להגיש בקשה למענק נוסף לפני מיצוי המענק הקיים.
  • אילו פעילויות יאושרו לקבלת מענק אישי?
    הפעילות חייבת להיות קשורה ישירות לשאיפה שלכם לשינוי חברתי בתחום שלכם. בתחום הפיתוח המקצועי, למשל, ניתן לקבל מימון עבור השתתפות בקורס או כנס לבניית מיומנויות, קבלת הדרכה או אימון, נאום בכנס וכדומה.
  • הוספת רובד שלטון אזורי
    כיום ישנם מספר אשכולות וולנטריים שפועלות ברמה האזורית. לרוב האשכולות אין סמכויות ייצוג ובפועל הן מאגמות סמכויות קיימות של הרשות המקומיות. הקמה של רובד שלטון אזורי וביזור סמכויות רלוונטיות יאפשר קבלת החלטות דיפרנציאליות בין איזורים שונים בארץ בהתאם לצרכי התושבים באיזור. בנוסף לכך הקמה של רובד איזורי מאפשר מתן תשומת לב לצרכים שאין אליהם קשב ברמה הארצית, כולל חינוך וחינוך מיוחד, תחבורה ובריאות. בהקמה של רובד איזורי יש לבסס דרג מקצועי וייצוגי. בשנה הקרובה תנועה ישראלית תייצר שיתופי פעולה במטרה לחקור כיצד צריכים לפעול מוסדות דמוקרטיים איזוריים בישראל, לייצר מודל בר-קיימא ולגבש המלצות בתחום המדיניות.
  • ועדי שכונות
    ועדי שכונות הם שכבת השלטון הקרובה ביותר לאזרח. נציגי הועד נבחרים אחת לכמה שנים בהתאם להחלטת השכונה ומייצגים את המרקם האנושי של השכונה. הועד עושה מיפוי צרכים של התושבים אחת לשנה, מבצעים תיעדוף ובונים תוכנית פעולה להשפעה על נושאים הבוערים לתושבים מול הרשות המקומית. תנועה ישראלית מקימה ומלווה ועדי שכונות שכונות ב-19 ערים בארץ. כיום ברשת ועדי השכונות של תנועה ישראלית ישנם מעל ל-40 ועדים. מטרתה של תנועה ישראלית היא להגיע למסה קריטית המייצרת דרישה בשטח להכרה בועדי השכונות. במספר ערים כמו כפר סבא וחיפה ראשי העיר הנוכחיים כבר הכירו בועדים כגוף המייצג תושבים. בשנת 2023 תנועה ישראלית הצליחה לשלב בחקיקה לאומית (חוק ההסדרים) סעיפים המפרטים את התוכנית לביזור סמכויות ולהכרה סטטוטורית בועדי השכונות, אולם ברגע האחרון החוקים הוצאו מחוק ההסדרים.
  • רשויות מקומיות
    כיום הרשות המקומית בישראל פועלת בתור זרוע ביצועית של הממשל המרכזי. מבני הכוח ברשות המקומית מקנים כוח רב מידי לראש העיר ומהווים פתח לשחיתות. המנגנונים לפיקוח ובקרה חלשים ומבחינה מבנית-ארגונית תושבי בעיר תלויים בטוב ליבו של ראש העיר כדי שיתחשב בצרכים שלהם. תנועה ישראלית פועלת לקידום מדיניות מבוססת מחקר על מנת לחזק את שומרי הסף ברשויות המקומיות ולייצר מסגרת בה לנציגי הציבור אחריותיות כלפי ציבור הבוחרים לאורך השנה כולה. בנוסף לכך תנועה ישראלית פועלת לקידום מודעות ומתן כלים לנבחרי ציבור באמצעות ריכוז וניהול של רשת נציגי ציבור, בה חברים 60 חברי מועצה והעברת הכשרות לנציגי ציבור בדרג הפוליטי והמקצועי.
  • ביחד - נתקן את מבנה הממשל
    תנועה ישראלית פועלת להקמת המוסדות הדמוקרטים החסרים באמצעות מעבר למבנה שלטוני המורכב מארבעה רבדי שלטון: שלטון מרכזי – פחות ריכוזי, יותר אפקטיבי וקשוב לאזרחים; רובד איזורי – יורכב מנציגות של מס' רשויות ויכלול ייצוג של תושבים ויהיה בעל תקציבים וסמכויות לקבל החלטות שנוגעות לאיזור כולו שלטון מקומי - רשות מקומית עם יותר סמכויות, תקציבים ויכולת השפעה; וועד שכונה - גוף בעל מעמד רשמי ודמוקרטי עם סמכויות.
  • ביחד - נכונן כוח אזרחי משמעותי
    ככל שכולנו ניקח חלק פעיל בקבלת החלטות הנוגעות לסדר היום שלנו , כך תשתפר איכות החיים. תנועה ישראלית מלווה התארגנויות של אזרחים וועדי שכונה הפועלים באופן דמוקרטי כדי לייצר מנגנון, שמאפשר לתושבות ולתושבים להשמיע את קולם ולהשפיע על המתרחש באזור מגוריהם.
  • ביחד - נבזר סמכויות מהשלטון המרכזי
    ישראל אחת המדינות הכי ריכוזיות בעולם כך עפ"י מדדים בינלאומיים, ביניהם ה-OECD. שלטון ריכוזי שאינו מתחלק בעוצמה, במשאבים, בסמכויות ובאחריות עם גופים אחרים, סובל מעומס יתר ואינו יכול לתת מענה מותאם לאוכלוסייה. קידום תהליכי ביזור סמכויות מהשלטון המרכזי וחלוקה מחודשת של תחומי האחריות, הסמכויות והמשאבים בין ארבעת רבדי השלטון, מאפשרים לתושבים להשפיע על תהליכי קבלת ההחלטות.
  • ביחד - נחזק את מעמד השלטון המקומי
    השלטון המקומי אמור למלא את הוואקום שנוצר בקשר בין השלטון המרכזי לאזרחים. בפועל, השתתפותם של האזרחיות והאזרחים בתהליכי קבלת החלטות הנוגעות ישירות לחייהם מזערית. חיזוק מעמד חברות וחברי המועצה יגדיל את הייצוג של התושבים ברשות המקומית ויאפשר להם לשמש כמנגנון איזון דמוקרטי המפקח על עבודת העירייה והמועצה. תנועה ישראלית פועלת להסדרת תפקידם של נבחרות ונבחרי הציבור בשלטון המקומי כדי שיקבלו הכרה, תגמול וסמכויות שיאפשרו להם לייצג את הציבור שבחר בהם. במקביל, תנועה ישראלית פועלת לחזק אלמנטים נוספים, כמו שומרי סף עצמאיים, מעמד לאופוזיציה, ביסוס תהליכים משתפים, אכיפת שקיפות, ועוד אלמנטים שישפרו את הדמוקרטיה בשלטון המקומי
  • איך אפשר לגרום לכם להגיע ליישוב שלי?
    פשוט ליצור איתנו קשר, אנחנו נגיע. ניפגש, נלמד את השטח ונתחיל להזיז דברים. איפה שיש יוזמה אזרחית ונכונות להתארגן, לקחת אחריות ולהשפיע - אנחנו מוצאים את הדרך לסייע, לתמוך, לחבר ולמנף.
  • מי מממן אתכם?
    בשלב הזה המממן העיקרי הוא מייסד התנועה, התעשיין בועז אמיתי שמספק בסיס כלכלי של כ-3 מיליון שקלים בשנה. השנה גם הביעו בנו אמון עם תרומות נוספות קרנות יד הנדיב, ראסל ברי וגימפריץ׳. אנחנו ממשיכים לפעול לגיוס תרומות נוספות שיסייעו לנו להמשיך בעשייה ולהרחיב אותה, כל מקורות המימון ימשיכו להיות מדווחים לציבור בשקיפות מרבית. אין אצלנו תורמים עלומים, לתורמים ולתורמות שלנו יש שמות ופנים.
  • באילו תחומים אתם פועלים?
    אנחנו פועלים במגוון תחומים ומתחברים ליוזמות רבות שעולות מהשטח, תחומי הליבה בהם אנחנו פועלים הם: חינוך; תכנון, בניה ודיור; סביבה; תחבורה וביטחון אישי. משהו בתחומים הללו דורש תיקון באיזור המגורים שלך? נשמח לדבר על זה
  • אתם ימין או שמאל?
    יש איתנו אנשים ונשים מכל רחבי המפה הפוליטית, וכולם מסכימים שזו לא שאלה של מי בשלטון, אלא של כללי המשחק. וכיום הכללים הם לא בעד האזרחים. אנחנו מאמינים שחילוקי דעות הם בריאים במסגרת דמוקרטית, ושהמסגרת צריכה לאפשר ייצוג טוב יותר ושיתוף רב יותר של אוכלוסיות שונות בתהליכי קבלת ההחלטות.

איך אנחנו עושים זאת?

תאוריית השינוי של תנועה ישראלית מבוססת על פעולת ״מלחציים״ אשר רותמת כוח אזרחי שמהווה את הדרישה לשינוי, יחד עם זרוע לקידום מדיניות שתפקידה למסד את המבנים והמנגנונים הדמוקרטיים החסרים.

תנועה ישראלית מורכבת משתי פעולות משלימות:

ישראל 2050

 הסברה וקידום מדיניות מול מקבלי החלטות 

הפעילות ״מלמעלה למטה״ מבוצעת על ידי צוותי השפעה וקידום מדיניות באמצעות בוגרי תכנית ״ישראל 2050״ מבית תנועה ישראלית שמזינים את מקבלי ההחלטות בניירות עמדה מבוססי מחקר, משתתפים בוועדות חקיקה רלוונטיות ומקדמים את הנושא באמצעות התקשורת.

מטות מקומיים

 יצירת לחץ ציבורי ותנאים מוקדמים לאימוץ הפתרונות 

פעילות ״מלמטה למעלה״ על ידי מארגני הקהילה שלנו הפועלים בפריסה ארצית מקומית עם אזרחים ונציגי עירייה מקומיים להקמת מבני ייצוג מקומיים ואזוריים, ויוצרים פעולות מאוחדת לדרישת השינוי המבני הנדרש.

תמונה אנשי תנועה ישראלית

צוות תנועה ישראלית

נתי בירמן מה-נעים

נתי בירמן מה-נעים

מנכ"ל התנועה

אלה ברונו

אלה ברונו

רכזת הכשרות ורישות

יאן סגל

יאן סגל

אנליסטית

שי גולוב

שי גולוב

סמנכ"ל

יונתן קדוולנדר

יונתן קדוולנדר

ראש מטה דרום

אלן שייביץ אקרמן

אלן שייביץ אקרמן

רכזת שטח ועדי הורים לגילאי לידה עד 3

אור בן דורי

אור בן דורי

מנהלת תנועת ישראל 2050

שהם סגל שפט

שהם סגל שפט

מנהלת משרד

אביחי לוין

אביחי לוין

מנהל קריאייטיב ודיגיטל

הילה אביב ירושלמי

הילה אביב ירושלמי

חוקרת שלטון מקומי

אלה בן שושן

אלה בן שושן

רכזת אקטיביזם וקהילה

מיכל בהט

מיכל בהט

ראש מטה כפר סבא

לימור אורן

לימור אורן

ראש מטה חיפה

ועד מנהל

בועז אמיתי

בועז אמיתי

מייסד התנועה ויו"ר הוועד המנהל

ספיר בלוזר

ספיר בלוזר

וועד מנהל

זאב קליין

זאב קליין

וועד מנהל

אריאל בארי

אריאל בארי

וועד מנהל

אל"מ (מיל') צביקה רק

אל"מ (מיל') צביקה רק

וועד מנהל

עמנואל שחף

עמנואל שחף

וועד מנהל

עילם לשם

עילם לשם

ממקימי תנועה ישראלית

bottom of page